BUtterfield 8

John O'Hara

Roman

  • Vertaald door Saskia van der Lingen en Caroline Meijer
De Arbeiderspers, 2010
Oorspronkelijke uitgave:  1935
ISBN:  9789029573702
BUtterfield 8

Veel te vroeg voor de nacht die achter haar lag, ontwaakte op deze zondagmorgen in mei dit meisje dat later in New York een sensatie zou veroorzaken.’
Op de bewuste morgen bevindt Gloria zich alleen in het appartement van een vreemde man, met niets anders aan haar lijf dan een herenpyjama, haar avondjurk ligt verscheurd op de grond. Wanneer ze een bontjas uit de kast pakt om in naar huis te gaan, zet ze een serie gebeurtenissen in gang die zullen leiden tot een tragedie.

BUtterfield 8 – de titel verwijst naar de code van een New Yorks telefoondistrict – is de tweede roman van de succesvolle Amerikaanse schrijver John O'Hara (1905–1970).

Recensies

"Kortom, wie BUtterfield 8 niet wil lezen voor de plot of de spervuurdialogen kan zich onderdompelen in een snapshot van New York tijdens de Drooglegging. Er ligt geen sepiavernis over O'Hara's zedenschets, het is alsof zijn scènes in het hier en nu uit een digitale camera rollen. Levenswijsheden krijg je er gratis bij, in dezelfde hardgekookte reportagestijl. O'Hara is als een Scott Fitzgerald met ballen."
- De Standaard