Zwemmen

Nicola Keegan

Roman

  • Vertaald door Saskia van der Lingen en Caroline Meijer
De Bezige Bij, 2009
ISBN:  978 90 234 4151 9
Zwemmen

Voor Philomena Ash is zwemmen meer dan techniek en ademhaling: het is een eerste levensbehoefte. Opgegroeid in een getroebleerd gezin - oudste zus overleden aan kanker, vader verongelukt, moeder met fobieën - vindt zij in baantjes trekken een mogelijkheid om haar verdriet en woede om te zetten in schoonheid en concentratie.

Recensies

"Niet dat ik het oneens ben met wat de jury van de Filter Vertaalprijs dit jaar selecteerde en wie zij bekroonde [...] maar wat mij betreft waren er andere mogelijkheden: [...] Zwemmen van Saskia van der Lingen en Caroline Meijer (ten onrechte veronachtzaamd debuut van Nicola Keegan bij De Bezige Bij)." 
- Filter, tijdschrift over vertalen

"Als we het begin van de roman zien als een soort sprint, de 100 meter, dan is de eerste helft het ‘koningsnummer’ waarin de schrijfster excelleert in het minutieus overhoop halen van narigheid. De tweede helft is dan de marathon, een even ellendig maar minder spectaculair verslag van haar leven tot ze moet stoppen met zwemmen op haar 28ste, na het behalen van vele olympische medailles en het leren omgaan met pijn, liefde, woede en suiker (de white killer of zoete dood voor topsporters). Een bijzondere, lekker zwartgallige ontwikkelingsroman."
- NRC Handelsblad