Klein zwart verhalenboek

A.S. Byatt

  • Vertaald door Saskia van der Lingen
De Bezige Bij, 2016
272 blz.
Oorspronkelijke uitgave:  Little Black Book of Stories, 2003

Blaadjes ritselen in een donker woud. Twee vrouwen van middelbare leeftijd keren terug naar het bos waar ze als kinderen binnendrongen, eindelijk bereid om de confrontatie aan te gaan met hun angsten en herinneringen aan het vreemde dat ze toen zagen. In een ander verhaal wordt een man bezocht door de geestverschijning van zijn dementerende vrouw. In weer een ander verhaal verandert een vrouw langzamerhand in steen.
Klein zwart verhalenboek bevat geheimzinnige, soms schokkende en altijd verrassende verhalen van een van de grootste Britse schrijver van deze tijd. In deze vijf lange verhalen weet A.S. Byatt op magistrale wijze folklore en sprookjes met het alledaagse bestaan te verbinden.

Recensies

Elk verhaal is messcherp en meeslepend. De glasheldere vertaling van Saskia van der Lingen draagt daar in belangrijke mate toe bij.
- Hebban ****

Zijne majesteit de koning zal in het Paleis op de Dam in Amsterdam op 8 december de Erasmusprijs uitreiken aan de 80-jarige schrijfster A.S. Byat. Een goede aanleiding om Little Black Book Of Stories, haar bundeling van vijf lange verhalen uit 2003, te laten vertalen door Saskia van der Lingen.
- de Volkskrant signalementen

A.S. Byatt mengt alledaags realisme met elementen uit mythes en spookverhalen in een uiterst geslaagde verhalenbundel.
- De Standaard

Byatt wordt vaak beschouwd als een schrijfster die je eerder leest om haar ideeën dan om door emoties te worden meegevoerd, maar met deze verhalen weet ze je ook te ontroeren.
- NRC

Vijf korte, pakkende geschiedenissen die scherp en concreet de wankelheid van het menselijk bewustzijn laten zien. Byatt overschrijdt natuurwetten en onzichtbare grenzen en getuigt daarmee des te sterker van nietsontziend menselijk inzicht.
- AD