Ten oosten van het westen

Een land in verhalen

Miroslav Penkov

  • Vertaald door Saskia van der Lingen en Caroline Meijer
Amsterdam: De Bezige Bij, 2012
Oorspronkelijke uitgave:  East of the west, Picador, 2012
ISBN:  9789023468486
  • Bekroond met de BBC International Short Story Award 2012
Ten oosten van het westen

Een jongen koopt via eBay het lichaam van Lenin voor zijn communistische grootvader. Een mislukt wonderkind probeert op de dag van de val van de regering een gouden kruis te stelen uit de kathedraal van Sofia. Een gescheiden immigrant in de Verenigde Staten vertelt zijn dochtertje verhalen terwijl buiten een tornado woedt.

Recensies

"In acht soepel vertaalde verhalen leren we Bulgarije kennen. Penkov raakt je in de eerste plaats via zijn sympathieke, droevige personages. Hun verhalen zijn stuk voor stuk rauw, maar ook warm en liefdevol. Sprookjesachtig bijna. Nooit sentimenteel. Niet op de verkeerde manier, in ieder geval."
- HP/De Tijd

"De magie en de moderniteit mengen zich. Penkov verenigt met souplesse grote tegenstellingen in zijn verhalen. Er spreekt een veerkracht en een humor uit die van deze bundel méér maken dan zomaar een handvol vertellingen over Bulgarije. Het is de aankondiging van een groot talent."
- NRC Handelsblad

"Penkov is geen auteur die de heimat koste wat kost verheerlijkt – alleen als er iets te verheerlijken is. Dat gebrek aan slachtofferschap laat deze bundel sprankelen van trots en oprechtheid. Een goede verhalenbundel over een veelkleurige cultuur."
- Nu.nl

"Uiteenlopende personages en tijdperkem, realisme naast sprookjesachtige verbeelding: Penkov smeedt ze aaneen tot een fascinerend land-in-woorden."
- vpro-gids

"Een bijzonder aardige verhalenbundel."
- Het Parool

"In zijn liefdevolle 'Bulgaarse' vertellingen laat Penkov de tragische nationale geschiedenis prachtig vervloeien met het privé-verlangen van zijn scheppingen.
- De groene Amsterdammer

"Miroslav Penkov schreef een fabelachtig debuut."
- Trouw